Energispartips

Tips för att sänka energiförbrukning och annat som påverkar våra rörliga kostnade

 

Styrelsen för Brf Blåmesen 2 kommer att sätta mål på energianvändning. Om vi hjälps åt hoppas vi uppnå en sänkning jämfört med 2021-2022. Mål på förbrukning vatten och elektricitet har satts och följs upp på anslagstavlan. Budgeten för 2023 är satt med hänsyn till att taxorna höjs men samtidigt att förbrukningsmålen uppnås. Om vi lyckas med detta utan att införa individuell mätning och debitering, så kan vi undvika ytterligare avgiftshöjningar kopplade till energiförbrukning i närtid. Samtidigt görs en del åtgärder i huset som inte kräver stora investeringar.

Tipsen nedan är insamlade från bl a Energimyndigheten och diverse El-bolag. Du hittar också några besparingstips som gäller avfallshantering, avlopp och ventilation.

Hör gärna av dig till någon i styrelsen om du kommer på något mer som kan bidra till att hålla våra driftkostnader låga!                       

Värme i lägenhet

Temperaturen i ett rum bör inte överstiga 21 grader. En sänkning med en grad sparar 5% energi. Vrid ner termostaten till noll i rum du sällan vistas i. Vädra kort och intensivt vid behov. Håll annars fönster stängda under vinterhalvåret 

Varmvatten

Ha som mål att duscha i max 4 minuter. Använd diskmaskin (välfylld) i första hand. Låt inte vattnet rinna vid handdiskVattenbesparande kranar och duschmunstycken kan nästan halvera varmvattenanvändning. Handdukstork som går på varmvatten kan stängas av med termostaten när den inte används 

Tvättstuga

Kör så mycket som möjligt fulla maskiner. Använd snabbprogram eller energisparprogram.Tvätt i 40 grader tar nästan hälften av energin mot i 60 grader. Kör torktumlaren så full som möjligt, max på läge C. Fyll även torkrummet. Timern hjälper dig att torka effektivt. Många plagg vinner på att torkas på ställning i lägenheten. Det bidrar också till bättre inomhusklimat/luftfuktighet vintertid.

Elektricitet

Använd energieffektiva ljuskällor, t ex LED-lampor, där det fungerar. Släck belysning och stäng av apparater som inte används. Dra ur laddare och adaptrar som inte används. Använd energisparläge på TV och datorer. Använd inte Stand-By läge på apparater äldre än från 2017. Skaffa grenuttag med strömbrytare för Stand-By apparater och stäng av alla samtidigt. Stäng av eller sänk temperatur på elektrisk golvvärme och handdukstork när de inte används. Ställ in +5 grader och -18 grader på kyl/frysFrosta av och rengör baksidan av frysen ett par gånger per år. Tina fryst mat i kylen innan användning. Använd mikrovågsugn i stället för ugn vid tillagning av mindre mängd mat. Koka / värm vätska med lock på kastrullen 

Inomhusklimat – bästa ventilation för självdrag enligt OVK

Håll ventiler i ytterväggar och mellanväggar öppna. Ventil i yttervägg kan dock stängas vintertid för ökad komfort. Vädra kort och intensivt vid behov. Stäng av radiatorer i aktuellt utrymme genom att vrida ner termostaten innan fönstret öppnas. Byt kolfilter i köksfläkt efter tillverkarens rekommendation, i regel varje år. Rengör fettfilter i köksfläkten regelbundet vid behov 

Avloppsrören

Matolja och fett som blivit över efter t ex fritering ska inte spolas ner i vasken. Samla det i brännbar förpackning och lägg i hushållssoporna, restavfall (alltså inte i brun påse som matavfall). 

Avfallssortering

Fördela matavfall och restavfall i de tre kärlen så att inget blir överfullt. Extratömning kan annars behöva beställas mot tilläggskostnad. Sortera bort förpackningar av papper, plast, glas och metall samt batterier och tidningar som ska slängas på återvinningsstation. 

Lycka till med denna utmaning!

Styrelsen, Brf Blåmesen 2, oktober 2022